İçeriğe atla
İpragaz kalitesiyle iPApp’taki yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olmak için iPApp’i hemen ziyaret edin.

Otogaz Dönüşümü


Düşük karbon salımı ve diğer yakıtlara oranla daha ekonomik oluşu otogazı en yaygın alternatif yakıt haline getirmiştir. Yakıt maliyetinden tasarruf etmek istiyorsanız ve emisyonların çevre üzerindeki zararlı etkileri konusunda endişeleriniz varsa, otogaz en iyi seçimdir. Benzinden otogaza dönüşüm de çok kolaydır.

Biraz Teknik Bilgi

İstasyonlarda sıvı halde bulunan Otogaz, dolum ağzı vasıtasıyla aracın bagajındaki LPG tanklarına doldurulur. Otogaz, tank üzerindeki multivalf vasıtasıyla bakır borudan aracın motor bölümündeki gaz valfine oradan da regülatöre (buharlaştırıcı) iletilir. Regülatörle sıvı halden gaz haline çevrilen LPG, buradan mikser veya gaz enjektörleri sayesinde aracın motoruna gönderilir ve yanma gerçekleşerek aracı hareket ettirecek güç üretilir.

İpragaz, Prins Otogaz Dönüşüm Sistemleri’ni tavsiye ediyor.


Aracınıza hemen otogaz dönüşümü yaptırmak için dünyanın en büyük LPG sistem üreticilerinden biri olan Prins’le tanışın

Otogaz Kullanırken 10 Altın Kural

  • İstasyonda otogaz dolumuna başlamadan önce aracın motoru durdurulmalı ve el freni çekilmeli.
  • Dolum öncesinde ve dolum süresince mutlaka topraklama pensesinin araca bağlanması sağlanmalı.
  • Dolum esnasında asla sigara içilmemeli, cep telefonu kullanılmamalı.
  • Aracın 2 yılda bir muayene zamanı geldiğinde, TUV tarafından muayenesi yapılması gereklidir. LPG kokusu hissedildiğinde, araç hemen yetkili bir servise götürülüp kaçak kontrolü yaptırılmalıdır.
  • Otogaz tankının üzerinde bulunan multivalf, tankın en fazla % 80 seviyeye kadar doldurulmasını sağlayacak bir düzeneğe sahiptir. Dolum sırasında daha fazla yakıt almak amacıyla aracın ve dolayısıyla tankın sallanması, multivalf ayarının bozulmasına neden olabilir.
  • Araç herhangi bir ateş veya kıvılcım kaynağına yakın bölgeye park edilmemeli. LPG gaz halinde havadan ağırdır, herhangi bir kaçak olduğunda LPG en düşük seviyeye yönelecektir. Bu yüzden araç, gaz sızıntısı ihtimalini düşünerek kanalizasyon, çukur yanlarına ya da buna benzer kapalı alanlara park edilmemeli.
  • Aracın bagajında, LPG tankı ve ekipmanlarına zarar verecek cisimler taşınmamalı.
  • Eğer araç uzun süre kullanılmayacak ve uzun süre garajda tutulacaksa, multivalf üzerinde bulunan LPG yakıt kesme valfi kapatılmalı.