İpragaz kalitesiyle iPApp’taki yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olmak için iPApp’i hemen ziyaret edin.

Otogaz

Türkiye, otogaz satışları açısından dünyanın en büyük pazarıdır.

Otogaz Nedir?


Otogaz, en verimli, çevreci ve ekonomik yakıt LPG'nin, araç yakıtı olarak kullanılan haline verilen isimdir. Propan ve bütan gazlarının TS EN 589 standardına uygun mevsimsel karışımıyla verimli ve çevreci hale getirilir.


Otogazla Tanışma


1970 ve 1980'li yıllarda ortaya çıkan petrol krizinden sonra hükümetler benzin ve türevlerine alternatif bir yakıt aramaya başlamıştı. Bu arayışın cevabı, gelişen teknolojiyle birlikte araçlarda daha rahat ve güvenli kullanılabilen fiyat açısından avantajlı LPG oldu.

Dünyada Otogaz 

Günümüzde dünyada en yaygın olarak kullanılan alternatif yakıt otogazdır. Bunun nedeni otogazın çevreci ve ekonomik bir yakıt olmasıdır. Yoğun talep doğrultusunda dünyada yaklaşık 81.000’in üzerinde otogaz istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlar otogaz dönüşümü yapılmış 28,5 milyon araca hizmet vermektedir. 2021 rakamlarına göre dünyada toplam 25,13 milyon tondan fazla otogaz tüketimi gerçekleşmiştir. Türkiye otogaz satışları açısından dünyanın en büyük ikinci pazarıdır.

Türkiye'de Otogaz 

Dünya üzerinde kullanılan 28,5 milyon LPG’li aracın 2022 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 5 milyonu Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemizde toplam LPG tüketiminin yaklaşık %80’ini otogaz satışları oluşturmaktadır. Bugün Türkiye otogaz pazarı 3,1 milyon tonluk pazar hacmi ile dünyada ikinci sırada yer almaktadır. 10 binden fazla otogaz istasyonu ve araç sayısı ile son 10 yılı aşkın süredir Türkiye, LPG’li araç sayısı ve istasyon sayısında dünya lideridir.

LPG Nedir ?


LPG, Sıvılaştırılmış Petrol Gazıdır.

LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen basınç altında sıvılaştırılan; bütan ve propan gazlarının karışımıdır.

  • Renksiz ve kokusuzdur. Gaz kaçaklarının fark edilmesi için rafineri tarafından özel bileşikler ile kokulandırılır.
  • Basınç altında likit halde özel basınçlı kaplar içinde tutulur.
  • Gaz halinde havadan ağırdır.